1968 - 1975 Medemblik e.o.

De CITO toets aan het eind van de Lagere school gaf als resultaat HAVO met moeite. Mijn ouders (ik noem mijn pleegouders voor het gemak ouders) besloten me naar de MAVO te Medemblik te doen. De binnenkomst aldaar was al een hele goede. Als ik me niet vergis waren het Ton Bloothoofd, Ger van Leeuwen(veel te vroeg in 2010 aan een hersenbloeding overleden) en ik zei de gek die de eerste dag met korte broek op school kwamen. Dat was dus tevens ook de laatste dag met die outfit, in de middagpauze werd dat even snel veranderd. Enfin het eerste jaar verliep normaal, we zaten in het eerste jaar van de Mammoet wet, een systeem waarbij het mogelijk was na het eerste brugjaar te switchen naar een andere school. Mijn cijferlijst gaf echter geen aanleiding om dat te doen.

Het tweede jaar MAVO in Medemblik verliep als ik achteraf de cijferlijst bekijk niet veel anders dan het eerste jaar. Wel was er het vak typen en daar zat ik vooraan in het midden tussen weet niet meer. Maar dat regelmatig de wagen van de typmachine was verplaatst terwijl ik even niet keek staat me nog wel bij. Ik denk dat we aan het klieren waren. Ook staat me nog bij dat bij de dependance van de school aan de Meerlaan een deel van de veiling was en dat in de winter we daar een man bezochten in de pauzes, die kisten repareerde en wij hielpen hem dan de kachel aan te houden. Wanneer het ophield weet ik niet meer maar op zaterdag had ik een eigen bestelwijk voor de firma Raat, brood en zo dus, in plan west en reed ik rond in zo’n elektrisch karretje om de waren te verkopen en dat allemaal voor ongeveer 25 gulden voor een werkdag van 7 tot 6 á 7. Ook heb ik nog een tijdje een krant rondgebracht in de wijk waar ondermeer het vierkantje ligt. De Brake polder hoorde daar ook bij. Wat niet tot de wijk behoorde was gelukkig bijvoorbeeld het gemaal (zie hierboven) wat er voor zorgde dat die polder niet onder liep. Een slimme zet van de broers Stolp die deze niet lucratieve wijk aan mij over deden. Ook heb ik in die periode of iets later gewerkt in een overdekt zwembadje in de avonduren, wat ook in plan west lag. Veel werk was het niet dus kon je huiswerk maken en daarvoor geld krijgen, beter kan haast niet.

In de zomermaanden werd op het land gewerkt om geld te verdienen. In het begin liep dat via een oude man in een bejaarden tehuis en was het aardappels rapen of rooien en ook wel eens bonen plukken. Die oude man kreeg dan een deel van de verdienste, bijvoorbeeld 5 cent per kistje. Moet een prima aanvulling voor die koppelbaas zijn geweest van zijn AOW. Ik begon later met Hans de Beer bij twee broers uit Hoogkarspel, die land huurden in de Brake. Tulpenbollen rapen. Die dingen moest je behandelen als eieren werd ons geleerd, er waren soorten bij die wel een kwartje per stuk opleverden. Van Hans heb ik, ook een konijn overgenomen HANNUS, een witte Vlaamse reus, die later gezelschap kreeg van WANNUS ook een Vlaamse reus maar helemaal grijs van kleur. Weer later in de tijd heb ik die twee in een loopren op het gras bij de toen nog echte burcht Kasteel Radboud geplaatst vanwaar ze zijn gestolen, zal wel gesmaakt hebben zeg ik nu.

Na de tweede MAVO vond men dat ik meer kon dus ging ik op de fiets elke dag naar Hoorn naar het voormalig Westfries Lyceum, die nu Rijksscholen Gemeenschap West Friesland heette. Inmiddels is dat ook al verleden tijd. Momenteel heet het Atlas College . Ik begon daar weer in de tweede en wel Atheneum. Bij de keuze had ik gevraagd toen men Gymnasium voorstelde wat het verschil was en dat bleek Latijn en Grieks te zijn en die talen werden niet meer gesproken dus daar zag ik het nut niet van in. De tweede klas liep perfect met lof (gemiddeld 8 of hoger) over naar de derde. Dat is ook het enige jaar geweest dat ik een 10 op m’n rapport had en wel voor Duits. Overigens als ik anno 2005 e.e.a. goed bekijk zou het wel eens zo kunnen zijn dat mijn oude MAVO nu ongeveer de dijk heet en ik dus in deze dagen die prima tijd in Hoorn zou hebben gemist en gewoon in Medemblik die overstap had kunnen maken. Ben ik even blij dat het anno 1970 anders was georganiseerd, zo kon je nog fietsen tenminste en een redelijke afstand ook van ongeveer 20 kilometer enkele reis, veel beter dan nu (waar zou die vette jeugd toch vandaan komen???) Zo, met de stoomtrein, ging het natuurlijk ook!

De derde liep ook nog wel goed, ondanks allerlei feesten en partijen bij heel frequent de broers Rutgers in Blokker. Overigens de enige plek waar de Beatles ooit in Nederland hebben opgetreden althans in ieder geval was het daar de eerste maal. En ach gooi er dan ook maar het hele concert tegenaan. Blijkt weer ergens anders te zijn geweest... Kan ook best zijn dat het feesten pas in de vierde begon, in ieder geval kwam toen ook de klad in het leren erin. De vierde werd afgesloten met een waslijst 6’en een 7 voor wiskunde II en een 8 voor Biologie en twee 4’en voor Natuurkunde en Scheikunde. Dus een taak voor Scheikunde. Inmiddels reed ik natuurlijk op een opgevoerde Zündapp en niet meer op de fiets. In die periode werd ook ergens de helm verplicht. Je houd het niet voor mogelijk maar met die twee vieren ging ik in het toenmalig systeem gewoon over naar de vijfde Atheneum. Ik nam dus een B-pakket met natuurlijk de vakken Natuurkunde en Scheikunde erin, die moest ik gezien de gescoorde resultaten tenslotte nog leren niet waar.

De vijfde dus, waarschijnlijk een geweldig feest en drink jaar en zeker geregeld bezoek aan de voldendammer een cafe aan de haven. Pierre Kartner alias Vader Abraham vond daar zijn inspiratie. Op mijn tweede rapport prijkten cijfers als 6-, 2x5 een 4 en een 3 en dat was rond Pasen. Nu heb ik altijd best wel goed kunnen rekenen en deze cijfers vormden rekentechnisch de helft van de eindlijst. Het eerst rapport telde 1x het tweede 2x het derde 3x en dat geheel werd gedeeld door 6 om de eindlijst te krijgen. Een vrijwel onbegonnen zaak dus. Natuurlijk vele vriendinnetjes en wat vrienden maar ik ging van school af. Ik melde me af bij de conrector Bonte en vertelde hem dat ik het nieuwe schooljaar wel weer terug zou komen maar nu ging ik eerst werken. Ik werkte toentertijd bij Gerrit Viersen in de Wieringermeer op het wagepad. Kistjes gingen per stuk, bollen rapen per uur maar Gerrit gaf een weekloon weer of geen weer. Via een vriend Wim van Galen, van de Rijschool was ik daar terecht gekomen. Er was altijd wat te doen buiten of binnen. En dat jaar heb ik dus erg lang gewerkt. Bij Gerrit werkte een vaste knecht Marcelus Ippel en die had meerdere broers maar daar kom ik later op. Het nieuwe schooljaar begon (74/75) en ik dus ook. De souplesse was er echter af en vanaf dat jaar heb ik echt moeten werken voor de cijfertjes. Ik haalde de vijfde ondanks een vriend Koen Weimar (grapje maar zijn naam komt op) en vriendinnen als Rosé Kemkes, inmiddels verenigd aldaar in één club, en Ineke Abcouwer, Geerjetty Kaat, Elly Ruygh en Annemarie Nijhoff in totaal willekeurige volgorde. Met die laatste ben ik zelfs een vakantie met de trein en de tent door Frankrijk geweest. Het moet na het examenjaar zijn geweest want ik kan me herinneren dat ik bij haar ouders in Berkhout AZOBé hout afleverde voor in de open haard. Dat hout hield ik over van, dat komt verderop. Van dat stel heb ik Annemarie veel later nog eens gesproken in Amsterdam waar ze Nederlands studeerde maar toen was ze al met Peter Bol. Geerjetty woont en werkt in Zwitserland toevallig in de regio van achterliggende link en die heb ik met haar man en een van de drie kinderen in 2001 of 2002 hier in Limburg op bezoek gehad. Elly mag ook niet onvermeld blijven, die stuurt nog regelmatig een mailtje om te vertellen wat ze allemaal uitspookt. Rosé tenslotte heb ik gemist op de gehouden reünie van de middelbare school, die reünie werd gehouden eind 2003.

Enfin het examenjaar stond voor de deur en ik zakte althans ik kreeg herexamen voor, en dat mocht ik kiezen Wiskunde I of II. Ik koos I (daar heb je nog wat aan) en met de tip van de leraar dat het herexamen veel zou lijken op het examen bracht ik de zomervakantie door. De man had gelijk en het werd een 7, geslaagd feest. Nou vergeet het maar want de feesten waren natuurlijk al geweest, maar die heb ik geloof ik niet gemist, oftewel daar deed ik wel aan mee. Mijn diploma bevatte de verkeerde naam dus die moest nog even worden veranderd van Richard Lageveen tot Richard Braun. Ik was dus tot dit moment ongeveer, vanaf vijfde klas lagere school tot nu, door het leven gegaan met als familienaam Lageveen en kon nu gaan wennen aan Braun. Betrokken naamgenoot heeft dus .nl ingepikt als domein en ik moet het dus daarom doen met .info! Geeft verder niet wellicht komt zijn professie nog van pas.

Gemaakt 28 augustus 2005 en revised 20 maart 2015
tekst is ouder en bijgehouden maar de lay-out is van de datum .