1993 - 1999 Nieuwegein (Ut)-Oostrum(Li)

Vanuit de functie in DH ben ik verder op vrijwillige basis van september 1993 tot maart 1994 uitgezonden geweest onder UN vlag naar het voormalige Joegoslavië. United Military Observer oftewel UNMO heette dat. Twee maanden Banja Luka, twee maanden Skopje en de laatste twee in Sarajewo. Kalm, aangenaam en vreselijk waren die perioden achtereenvolgens. (Markt incident Sarajewo 5 februari 1994…legpuzzels). Door een ongelukkige draai in de sneeuw brak ik overigens drie weken voor het einde mijn enkel. Natuurlijk zou ik naar Nederland worden terug gebracht maar in de praktijk werd het dus een MASH hospitaal in Zagreb een prima operatie en op krukken de missie afmaken. (Zie VERSLAG, het dagboek van die tijd). In deze tijd hadden we nog geen digitale camera's dus het verslag is niet voorzien van plaatjes wat later, bij volgende missies wel het geval is.

Bij terugkomst in Nederland wenste Odette het huwelijk te ontbinden en op mijn verjaardag werd de dagvaarding betekent. Alles bij elkaar opgeteld werd het een strijd tot ongeveer mei 1996, maar ik kwam er als winnaar uit. Deze uitspraak van winnaar is niet door een ieder goed begrepen. Natuurlijk zijn er geen winnaars bij een scheiding! Maar het kan toch wel zo zijn dat een nieuwe relatie zoveel goede dingen brengt dat je psychisch het gevoel hebt dat de scheiding goed was en je leven met stappen tegelijk is verbeterd! En dat was overduidelijk het geval!! Nog in 1994 nam ik het besluit niet alleen door te willen gaan. Wellicht dat de periode mei 1994-december 1994 de tweede jeugd was. Mijn stelling was een bepaalde leeftijd met of zonder kinderen en ik zou niet verder gaan dan 10 tegelijk in het ‘bestand’ en niet binnen een jaar een definitief besluit nemen. Het is voor te stellen dat ik mijn medewerkers in Den Haag een lijst van namen moest laten zien want je wist maar nooit wie er belde.

Ach een plan is mooi maar, in de zomer ging ik met mijn anno 2007 voormalige partner Carole en haar twee kinderen Peter en Esther op vakantie naar Frankrijk en eigenlijk leken we vanaf die tijd aan elkaar gebonden. Zij kwam met kinderen in Nieuwegein wonen in het koophuis wat ik had behouden. In 1996 (september) kreeg ik de kans naar de nieuw opgerichte groep in Vredepeel te gaan. In de zomer van 1997 volgde de rest. We streken neer in Oostrum een kerkdorp van Venray. Wat kerngegevens van die gemeente zijn.
Van Nieuwegein naar Oostrum met driemaal zo’n groot oppervlak en tweemaal zoveel inhoud en dat voor hetzelfde bedrag. Van deze plek ben ik dus met geen enkele worst vrijwillig weg te halen, promotie of niet ik vind het goed zo.

Met de Groep Geleide Wapens ben ik al oefenende en soms nog een stukje scholing in Noorwegen (ook boven de poolcirkel), Denemarken, Duitsland, België, Spanje, Italië, Griekenland (Kreta) en de USA geweest. Eén of meerdere malen elk. De uitzendingen brachten me meer in Oost-Europa, Azië (oost Turkije en Afghanistan), maar dat kon u al op de eerste pagina lezen toch!

Gemaakt 28 augustus 2005 en daarvoor, laatst aangepast 21 januari 2012